کسب و کار در سایت یا اینستاگرام؟ وبسایت فروشگاهی بهینهتر است یا آنلاین شاپ اینستاگرامی؟ شما کدام یک را ترجیح میدهید؟ چالشی که اکثریت کسب و کارهای نوپا و حتی کسب و کارهایی که سالها در بستر اینترنت در حال فعالیت هستند، با آن روبرو هستند این است که فروش در بستر شبکههای اجتماعی بازده بیشتری دارد یا در سایتهای فروشگاهی؟
همانگونه که همگی میدانیم در سالهای اخیر، نقش شبکههای اجتماعی در زندگی مردم بسیار پررنگ شده و تا حدودی با کسب درآمد از طریق این شبکهها آشنایی داریم. افراد زمان زیادی را در شبانه روز به گردش در فضای مجازی و تبادل اطلاعات از طریق شبکههای اجتماعی اختصاص میدهند. در این بین اینستاگرام که محبوب ترین شبکهی اجتماعی در کشور ما به شمار میرود، کاربران زیادی را در هر سن و قشری، گرد هم آورده است و بازاری وسیع برای فروشندگان و خریداران پدید آورده است. بازاری شامل کاربرانی که قطعا نیازهای گستردهای دارند و با گشتن در این فضا بسیاری از نیازهای خود را برطرف میکنند. از طرفی برکسی پوشیده نیست که داشتن یک سایت فروشگاهی چقدر میتواند پر درآمد و ایمن باشد و بسیاری از مشکلات فروش در بستر اینستاگرام را برطرف کند.
کافی است نگاهی گذرا به کسب و کارهای اینترنتی کنیم، قطعا نمونههای موفق در هر دو حوزه سایت یا اینستاگرام مشاهده میکنیم و به طور کلی میتوان گفت هم اینستاگرام و هم وبسایت ابزارهای فوق العادهای برای کسب درآمد در بستر اینترنت به شمار میروند. این روزها همهی کسب و کارها بر این امر واقف هستند و در جهت همسو شدن با فروش اینترنتی تلاش میکنند. ما در این مقاله به این سوال که فروش در وبسایت یا اینستاگرام بهتر است؟
تفاوت هزینههای سایت و اینستاگرام
اینستاگرام و وبسایت هردو ابزارهای قدرتمند در بازار کسب وکارهای اینترنتی به شمار میروند که هر روزه بر تعداد مخاطبانشان افزوده میشود. درصد بیشتری از کسب و کارها ترجیح میدهند در فضای اینستاگرام به فعالیت و فروش بپردازند اما برای باقی ماندن در بازار رقابت باید از هر دو به طور هم زمان استفاده کرد. تفاوتی در هزینههای طراحی وبسایت و راه اندازی کسب وکار در اینستاگرام وجود دارد که باعث میشود افراد میل بیشتری به راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام نشان دهند. در حالی که در بلند مدت نتیجه متفاوت است و وب سایت برای شما بهینه کردن هزینهها را به همراه دارد در ادامه به بررسی تفاوت هزینهها میپردازیم.
هزینه راه اندازی اولیه
راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام تقریبا رایگان است و شما بدون پرداخت هزینه میتوانید به فروش محصول بپردازید اما طراحی سایت با توجه به امکاناتی که در اختیار شما قرار میدهد، خرید هاست و دامنه، طراحی سایت، خرید قالب، راه اندازی اولیه و ….برای هرکدام از این موارد هزینهای جداگانه باید پرداخت شود.
مدیریت و پشتیبانی
راه اندازی کسب و کار شاید ساده به نظر برسد ولی مسئلهای که اهمیت دارد نگهداری و پشتیبانی قوی و تداوم در تولید محتوا برای باقی ماندن در بازار، همراه با رشد روز افزون است. برای فروش در اینستاگرام نیاز به پشتیبانی برای مدیریت پیج و تولید محتوا، عکاسی محصولات، پاسخ گویی به دایرکت و … دارید. که البته در روزهای اولیه شروع کار به تنهایی از پسش بر میآیید ولی با افزایش فروش و افزایش تعداد فالوور قطعا به نیروی پشتیبانی قوی برای رفع نیاز مشتریان، نیاز دارید که قاعدتا هزینهای را برا شما به همراه دارد.
اما پشتیبانی و مدیریت وبسایت متفاوت است. اگر با مباحث دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوای سئو شده آشنایی دارید، نیاز نیست هزینهای بابت مدیریت و طراحی سایت بپردازید. اما اگر شما در زمینههای مطرح شده سررشتهای ندارید نیاز به برون سپاری دارید که بسته به حجم کار نیاز به پرداخت حقوقی متناسب به نیرویهای پشتیبان است.
هزینه تبلیغات
همهی کسب و کارها نیاز به تبلیغات برای دیده شدن دارند. این موضوع فقط مختص کسب و کارهای آنلاین نیست و هر کسب و کاری که برای گسترده شدن تلاش میکند، به تبلیغات نیاز دارد. حال هزینه تبلیغات برای کسب و کارهای اینترنتی در بستر وبسایت و اینستاگرام با هم متفاوت است. یکی از راه های تبلیغات در اینستاگرام استفاده از اینفلوئنسرها است. هزینه این نوع تبلیغات نیز به تعداد فالوورهای اینفلوئنسر و همچنین نوع تبلیغ (پست یا استوری) بستگی دارد. در مقابل نیز روشهای متنوعی برای تبلیغات وبسایت میتوان در نظر گرفت. میتوان با تولید محتوا و سئوی اصولی وبسایت، به صورت ارگانیک کاربر را به مشتری تبدیل کنید. همچنین میتوان از تبلیغات کلیکی مانند گوگل ادز نیز بهره برد.
تفاوت مخاطبین سایت و اینستاگرام
مخاطبین وبسایت فروشگاهی آنلاین با مخاطبین اینستاگرام تفاوتهایی دارند. درست است که اینستاگرام در جذب مخاطب و برقراری ارتباط با مشتریان قویتر است اما مخاطبین شما در فروشگاه اینستاگرامی ممکن است لزوما خریدار محصولات پیج شما نباشند و یا اینکه زمان زیادی طول بکشد که به خریدار واقعی تبدیل شوند و صرفا برای گرفتن ایده، سرگرمی و یا گذراندن وقت، پیج شما را فالو کنند. اما مخاطبین سایت فروشگاهی شما اغلب خریدار نهایی محصولات هستند مگر اینکه محصول شما کامل نباشد و یا اینکه پاسخ گوی نیاز مشتری نباشد. اعتبار، پایداری و قابلیتهایی که وبسایت فروشگاهی برای شما و مخاطبان فراهم میکند، در اینستاگرام به سادگی پیدا نمیشود.
مزایا و معایب راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام
راه اندازی کسب و کار آنلاین در بستر آنلاین هم چون اینستاگرام امروزه سادهترین راه برای شروع هر بیزینس الکترونیکی به شمار میرود و اغلب صاحبان کسب و کارها، برای شروع به سراغ اینستاگرام میروند اما بهتر است قبل از آغاز فعالیت در این فضا با مزایا و معایب آن آشنا شده و با آگاهی و آموزش لازم وارد فعالیت در این بستر شوند. در ادامه به بررسی معایب و مزایا فعالیت و فروش در پلتفرم اینستاگرام میپردازیم.
مزایای راه اندازی کسب وکار در اینستاگرام
هزینه راه اندازی رایگان و حضور تعداد زیاد مخاطب و تعامل ساده با مخاطب باعث شده است اکثر کسب و کارها فعالیت در این فضا را ترجیح داده و به فروش و ارائه خدمات مختلف در این فضا بپردازند. کسب درآمد از تبلیغات و فروش محصول در اینستاگرام، بیشترین حجم فعالیت تجاری در فضای اینستاگرام را به خود اختصاص داده است.
- راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام رایگان است: اینستاگرام بهترین پتلفرم برای کسب و کارهای نوپا است که سرمایه زیادی ندارند. زیرا عضویت و راه اندازی پیج کاری کاملا رایگان است.
- کار کردن با اینستاگرام ساده و راحت است: امروزه میتوان گفت همه راحت میتوانند از این برنامه استفاده کنند و کار کردن با این برنامه برای شروع کار بسیار ساده است. با استفاده از پست و استوری در اینستاگرام با یک گوشی هوشمند همگی میتوانند به شروع فعالیت و اشتراک گذاری مطالب در این فضا بپردازند.
- اینستاگرام به شهرت برند شما کمک میکند: کاربران در اینستاگرام با استفاده از لایک، کامنت و اشتراک گذاری مطالب، به برند سازی شما کمک میکنند. اگر تعامل با مخاطب در اینستاگرام به بهترین شکل انجام شود، به برند سازی محصول توسط هوش مصنوعی اینستاگرام کمک میکند. پس با تعامل با مخاطب به تجاری سازی نام برند خود کمک کنید. هر چه شما با مخاطب در دایرکت و پاسخ گویی کامنتها ارتباط واقعی بیشتری داشته باشید، باعث میشود کاربران سوشال مدیا در نهایت، حامی برند تجاری شما باشند. آگاه باشید که بهترین سرمایه هر کسب و کاری مشتریان آن هستند.
- با اینستاگرام به مخاطبین جدید دست پیدا میکنید: ازدیگر مزایای شبکهی اجتماعی همچون اینستاگرام این است که به شما امکان جذب مخاطب جدید از طریق هشتگگذاری، تولید محتوا و دنبال کردن پیجهایی که فعالیت مشابه دارند را میدهد. شما میتوانید از طریق بازاریابی تبادلی با پیجهای مختلف به جذب فالوور هدفمند کمک کنید.
معایب راهاندازی کسب و کار در اینستاگرام
اینستاگرام به عنوان یک شبکهی اجتماعی، پرقدرت در حال فعالیت است و همان طور که در قسمت قبل مطرح کردیم مزایای بی شماری دارد، اما در کنار مزیتهایی که برای کسب وکارها به همراه دارد، معایبی نیز دارد که نمیتوان از آنها چشم پوشی کرد در ادامه به بررسی معایب اینستاگرام در حوزه فعالیت کسب وکارها میپردازیم.
- دسته بندی برای محصولات ندارید: در این برنامه شما نمیتوانید به دسته بندی محصولات مختلف بپردازید به طوری که مشتری با سرچ ساده به محصول مورد نظر دست پیدا کند. با افزایش تعداد محصولات و تنوع بیشتر در تولیدات، این موضوع به معضلی برای صاحبان کسب وکار اینستاگرامی تبدیل میشود و مشتریان برای یافتن کالای خاص خود باید کل صفحه را بالا و پایین کنند تا شاید محصول را پیدا کنند.
- امکان بروز رسانی قیمت و محصول وجود ندارد: قیمت محصولات و میزان موجودی محصول دائم در حال تغییر است و در اینستاگرام امکان بروزرسانی قیمت و تعداد محصولات موجود، وجود ندارد. فروشنده برای اعلام و اتمام محصول در کپشن هر پست باید اعلام موجودی کند و یا تغییر قیمت را اعلام کند. این موضوع وقتی کسب وکاری گسترش پیدا میکند اهمیت پیدا میکند، به طوری که نیاز به بروزرسانی همیشگی پستها است که میتواند زمانبر باشد.
- فیلترینگ اینستاگرام و تهدید همیشگی کسب و کارها: در کشور ما موضوع فیلترینگ همیشه مطرح بوده است و این قضیه به استرسی دائمی برای کسب و کارهای موجود به خصوص در بستر اینستاگرام تبدیل شده است. اینکه اینستاگرام نیز به سرنوشت تلگرام دچار شده و فیلتر شود دور از انتظار نیست. بنابراین صاحبان کسب و کارهای مجازی نباید فقط به شبکههای اجتماعی برای ادامه فعالیت خود اکتفا کنند و برای بقا در بازار باید به فکر چاره باشند. کسب و کارهای موفق از اینستاگرام برای تبلیغ و جذب مخاطب بهره میبرند و در کنار آن مشتریان را برای خرید به وبسایت فروشگاهی خود ارجاع میدهند.
- فرآیند پرداخت دشوار است: مهم ترین موضوع کسب و کار در بستر شبکههای اجتماعی چون تلگرام و اینستاگرام، مسئله پرداخت هزینه محصول و خدمات، توسط مشتری ست که نیازمند فرآیند اعتماد سازی مابین طرفین است. برای اتصال فروشگاه اینستاگرامی خود به درگاه پرداخت میتوانید از محصول زرین پال به نام زرین لینک استفاده کنید که نامی آشنا برای مشتریان میباشد و فرآیند پرداخت را به تبع آسانتر میکند و شما را از کارت به کارت که برای مشتری و صاحب فروشگاه اینترنتی زمانبر است بی نیاز میکند.
- پیگیری فرآیند خرید برای مشتری دشوار است: وقتی مشتری از طریق دایرکت سفارش خود را ثبت میکند، برای پیگیری ارسال به آدرس مورد نظر یا هر گونه ابهام از طرف فروشنده یا خریدار باید از طریق دایرکت اقدام کنند و این ضعف پلتفرم اینستاگرام است که امکانی برای مدیریت مشتریان و سفارشهای رسیده ندارد. در صورتی که وبسایت به راحتی امکان پیگیری خرید وجود دارد و تمام اطلاعات مشتریان به صورت جامع در اختیار صاحبان کسب و کار وجود دارد که هر لحظه در حال به روزرسانی میباشد.
- جذب اطمینان و اعتماد مشتری سخت و زمان براست: از دیگر مشکلات فعالیت تجاری در بستر شبکههای اجتماعی فرآیند اعتماد سازی دو طرفه میباشد. زیرا که هیچ مرجع قانونی تایید کننده تجارت در اینستاگرام نیست و مشتریان به سختی به صفحهای اینستاگرامی اعتماد کرده و خرید انجام میدهند.
مزایا و معایب سایت فروشگاهی
اینکه شما به سایت یا اینستاگرام به تنهایی برای فروش محصول اکتفا کنید، احتمالا به بازده بالایی نخواهید رسید. همان طور که در قسمتهای قبل بیان شد، داشتن وبسایت فروشگاهی همراه با فعالیت مستمر در شبکههای اجتماعی به برند سازی شخصی شما کمک بسیاری میکند. بسیاری از افراد با سرچ گوگل به دنبال محصول مورد نظر خود میگردند و شما باید از حجم کاربرانی که هر روزه در اینترنت در حال فعالیت هستند، بهره ببرید. تجربه ثابت کرده است، افرادی که در گوگل کالا یا خدماتی سرچ میکنند، به احتمال بسیار بالایی خریدار نهایی کالا هستند. اینکه در نهایت به خرید کالا از سایت شما بپردازند به عواملی مختلفی همچون معرفی کامل و جامع محصول شما در سایت بستگی دارد. در ادامه به بررسی مزایا و معایب داشتن وبسایت فروشگاهی میپردازیم.
مزایای سایت فروشگاهی
- اعتبار و امنیت کسب و کار بیشتر است.
- پایداری فعالیت بالاتر است.
- میتوان با تولید محتوای سئو شده به افزایش کاربران سایت کمک کرد.
- انتخاب قالب جذاب برای سایت به جذب مشتری کمک میکند.
- امکان استفاده از قشر گسترده مخاطب فعال در بستر وب
- امکان دسته بندی محصولات در وبسایت
- معرفی محصول، بروزرسانی و مدیریت محصولات در وبسایت راحت تر است.
- امکان دسته بندی مشتریان و دسترسی به دیتای فوقالعاده از انواع مشتری
- امکان استفاده از بهینه سازی موتور جستجو(SEO) و رشد ارگانیک سایت
- آنالیز رفتار کاربران ومشتریان احتمالی با استفاده از ابزارهای گوگل
- امکان پرداخت آنلاین از طریق درگاههای معتبر بانکی مستقیم و غیر مستقیم
- امکان جستجوی سریع و راحت محصولات توسط مشتریان
- رهایی از خطر فیلترینگ
معایب وبسایت فروشگاهی
راه اندازی کسب و کار اینترنتی در وبسایتها مانند دیگر ابزارهای موجود در حوزه فعالیت تجاری با وجود مزایای بیشماری که دارد دارای چالشهایی نیز میباشد که به طور خلاصه به بیان آنها میپردازیم.
- هزینه شروع فعالیت در سایت: اینکه شما به طراحی وبسایت شخصی بپردازید برای شروع باید هزینه پرداخت کنید. برای شروع فعالیت تجاری؛ هزینه طراحی سایت، خرید هاست و دامنه و انواع قالبهای موجود معمولا برای کسب و کارهای نوپا سنگین به نظر میآید و این موضوع باعث شده است که با وجود مشکلات بسیار زیاد فعالیت در شبکههای اجتماعی، از بین سایت و اینستاگرام، اینستاگرام را برای شروع کار انتخاب کنند.
راه حلی جذاب برای شروع فعالیت در بستر وبسایت با هزینه بسیار کم و حتی رایگان استفاده از ظرفیت فروشگاه ساز میباشد که این روزها به ارائه خدماتی جذاب برای کسب و کارها میپردازند و همهی آن چیزی که هر کسب و کاری نیاز دارد، از جمله قالب سایت و دسته بندی محصولات را به صورت آماده با پشتیبانی 24 ساعته در اختیار کاربران قرار میدهند.
- نیاز به زمان زیاد برای شناخته شدن: اینکه شما فقط به فعالیت در وبسایت بپردازید احتمالا ایده جذابی نباشد و زمان زیادی طول میکشد که شما در حوزه فعالیت خود شناخته شده و در ذهن مردم بمانید. از این رو وقتی سوال میشود برای فعالیت در بازار آنلاین سایت یا اینستاگرام، کدام بهتر است؟ بهینه ترین حالت ممکن این است در هر دو به طور هم زمان فعالیت کنید. از اینستاگرام به عنوان مکمل برای جذب مشتری استفاده کنید و در نهایت مشتریان را برای انتخاب نهایی و پرداخت هزینه توسط درگاه پرداخت امن، به سمت سایت فروشگاهی آنلاین روانه کنید.
چرا افراد اینستاگرام را به سایت ترجیح میدهند؟
مزایای زیاد پلتفرم اینستاگرام از جمله، استفاده راحت، شروع فعالیت رایگان و جلوه بصری فوق العاده این شبکه اجتماعی باعث شده افراد با وجود مشکلات بسیار زیاد اینستاگرام، فعالیت در در این فضا را به سایت ترجیح دهند. کسانی که فقط اینستاگرام را برای فعالیت کاری خود انتخاب میکنند، متعقدند که طراحی و مدیریت وبسایت، موضوعی بسیار هزینه بر و تخصصی است. در صورتی که امروزه ابزارهای بسیاری با تعرفههای کم، در دنیای فناوری وجود دارند که با استفاده از آنها، بدون نیاز به دانش کدنویسی و پرداخت هزینه هنگفت، میتوان تنها در چند ساعت صاحب سایت شد.
در واقع تجارت الکترونیک بر بستر وبسایت است. تجارتهای موفق بزرگ داخلی و خارجی زیادی هم چون آمازون و دیجی کالا در بستر وبسایت شکل گرفتهاند. اینکه سادگی استفاده از اینستاگرام باعث شود استفاده از سایت را کنار بگذارید، دلیل قانع کنندهای نیست. شما میتوانید از اینستاگرام برای جذب مخاطب و برندینگ استفاده کنید ولی این برنامه به تنهایی پاسخ گویی همهی نیازهای کسب و کار شما نخواهد بود.
جمع بندی
در این مقاله به طور کامل مزایا و معایب تجارت در بستر وبسایت و اینستاگرام را بررسی کردیم. اینکه اینستاگرام به برند سازی و جذب مخاطب شما کمک میکند اما وبسایت شما را حرفهایتر نشان میدهد و اعتماد و اطمینان بیشتری برای مخاطبان شما ایجاد میکند. در نهایت پیشنهاد ما به شما این است که از هر دو ابزار به طور هم زمان بهره ببرید، زیرا که همانگونه که بیان شد سایت و شبکههای اجتماعی مکمل فوق العادهای برای یکدیگر هستند. با دریافت آموزشهای کافی در حوزه فعالیت در شبکههای اجتماعی و مدیریت وبسایت به موفقیت و رشد روز افزون در حوزه کاری خود برسید.