با افزایش تعداد کسب و کارهای آنلاین و گسترش رقابت در بین فعالان بازار، تیم های فروش و بازاریابی مشاغل به دنبال جذب حداکثری مخاطبان خود هستند. تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی یکی از متدهای بازاریابی دیجیتال به شمار می رود که از اهمیت بالایی در بازاریابی آنلاین برخوردار است.
با گسترش اینترنت و شبکه های اجتماعی در چند سال اخیر، بخش زیادی از کسب و کارهای سنتی برای عقب نماندن از قافله، وارد حوزهی بازاریابی دیجیتال شده اند. تیم های بازاریابی و فروش این کسب و کارها به خوبی درک کرده اند که با توجه به حجم بالای رقابت در این فضا، بازاریابی محتوا حرف اول را در رقابت می زند.
اگر نگاهی گذرا به کسب و کارهای کوچک و بزرگ داشته باشید که در فضای آنلاین عرض اندام کرده اند، مشاهده خواهید کرد که بخش زیادی از بودجهی بازاریابی دیجیتال این مشاغل صرف تولید محتوا می شود. تولید محتوایی که به صورت روزانه و مستمر ادامه داشته و سعی در جذب مخاطبان علاقه مند به حوزه کاری خود را دارند.
بر اساس آمار منتشر شده توسط پلتفرم های اجتماعی، درصد زیادی از افراد جهان روزانه بین چند دقیقه تا چند ساعت از وقت خود را در شبکه های اجتماعی و سوشال مدیا سپری می کنند.
این یعنی تقریبا همهی افراد جامعه بخش قابل توجهی از طول شبانه روز را صرف استفاده از محتوای منتشر شده در این پلتفرم ها می کنند که توسط صدها و هزاران کسب و کار مختلف تولید و در اختیار آنها قرار گرفته است.
بنابراین امروز هیچ مدیر فروشی این سوال که آیا تولید محتوا لازم است یا نه را از خود نمی پرسد بلکه نفس ضرورت تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی را پذیرفته و تنها کیفیت و چگونگی اجرای آن است که مورد پرسش قرار می گیرد.
مهم ترین سوالات و ابهاماتی که برای مدیران بازاریابی و فروش بوجود می آید در لیست زیر قرار می گیرد:
- دربارهی چه موضوعاتی باید تولید محتوا انجام شود؟
- محتوا تا چه حد باید متناسب با زمینهی کاری کسب و کار باشد؟
- تولید محتوا با چه فرمتی باید انجام شود؟ آیا تمرکز روی محتوای متنی کفایت می کند یا سایر فرمت ها مانند ویدئو، صوت، پادکست و اینفوگرافی هم باید در دستور کار تیم تولید محتوا قرار بگیرد؟
- تا چه حد باید روی ویژگی های مثبت و نقاط قوت محصول یا خدمت ارائه شدهی کسب و کار مانور داد؟
- آیا اشاره به نقاط ضعف محصول یا خدمت هم لازم است یا باید از آن فاکتور گرفت؟
- قیمت محصولات چگونه به مخاطب ارائه شود؟ قیمت ها به صورت صریح اعلام شود یا باید موکول شود به زمانی که مشتری بالقوه با ما تماس می گیرد؟
مارکوس شریدن (Markus Sheridan) در کتاب خود با عنوان “آنها می پرسند، تو جواب می دهی” بر این نکته تأکید دارد که در بازاریابی محتوایی لازم است تمرکز خود را بر روی سوالات مشتری معطوف کنیم و سعی کنیم پاسخ سوالاتش را به صورت کامل، جامع و تخصصی در اختیارش قرار دهیم.
هدف از تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی چیست؟
هنگامی که مشتری با محتوای تخصصی کسب و کار ما به جواب سوالات خود برسد، اعتمادش جلب شده و می پذیرد که محصول ارائه شدهی این کسب و کار هم مانند محتوای تولید شده بر اساس دانش و تخصص لازم پیاده سازی شده و نیازهای او را برآورده می سازد.بنابراین هدف هر کسب و کاری از تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی، افزایش قدرت جلب اعتماد مخاطب، تبدیل او به مشتری بالقوه، ایجاد فرصت فروش و نهایتا افزایش هرچه بیشتر نرخ تبدیل مشتری است.
هرچه توضیحات ارائه شده پیرامون محصول یا خدمت سازمان، کامل تر و شفاف تر باشد، مشتری با آسودگی خاطر بیشتری اقدام به خرید محصول و پرداخت هزینه می کند. وجود کوچکترین ابهام و نقطهی تاریکی در معرفی محصول، انگیزهی مشتری برای خرید را کاهش می دهد.
البته تولید محتوا صرفا محدود به توضیحات محصول یا خدمت ارائه شدهی کسب و کار نیست. اگر وب سایت یا صفحات رسمی کسب و کارها در شبکه های اجتماعی را دنبال کرده باشید، مشاهده می کنید که بخش عمده ای از محتوای تولید شده هیچ ارتباط و اشارهی مستقیمی به محصولات نداشته و صرفا جنبه آگاهی بخشی به مخاطب را دارد.
برای مثال یک کسب و کار فعال در زمینهی فروش گوشی موبایل و لوازم جانبی در وبلاگ یا صفحهی اینستاگرام خود روزانه چندین محتوا در زمینهی معرفی اپلیکیشنهای محبوب و پرکاربرد، ترفندهای افزایش سرعت سیستم عامل اندروید یا iOS، نحوهی افزایش طول عمر باتری موبایل و مطالبی از این دست تولید و منتشر می کند.
این دسته از محتوا هیچ اشارهی مستقیمی به محصولات عرضه شده از جانب کسب و کار نداشته و صرفا اطلاعات عمومی مخاطب را بروز می کند و به سوالاتی که در ذهنش شکل گرفته پاسخ می دهد.اما همین تولید مستمر محتوای تخصصی و مرتبط با زمینهی کاری کسب و کار باعث جلب تدریجی اعتماد مخاطب شده و به ماندگار شدن برند آن در ذهن مشتری کمک شایانی می کند.
بنابراین در زمانی که مخاطب قصد خرید گوشی موبایل را داشته باشد احتمالا اولین گزینه ای که برای خرید به ذهنش خطور می کند، فروشگاه آنلاینی است که به مدت چند روز یا چند ماه، محتوای تخصصی و رایگان را در اختیارش قرار داده است.
توجه داشته باشید در تولید محتوا تمرکز شما باید بر روی آموزش و انتقال دانش باشد نه تبلیغ رگباری محصولاتی که می فروشید! افراد به کسب و کارهایی که از وب سایت و صفحههای خود در شبکه های اجتماعی صرفا به عنوان تریبون تبلیغاتی استفاده می کنند، اعتمادی ندارند.به عبارت دیگر، محتوای تولید شده باید تا حد امکان بی طرفانه و منصفانه باشد تا مخاطب حس نکند در دام تبلیغات شما افتاده است.
روش های تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی محدود به فرمت متنی نیست و در فرمت های متنوع می توان محتوای مدنظر را تولید و به مخاطب یا مشتری بالقوه کسب و کار عرضه نمود.
در این قسمت قصد داریم متداول ترین روش های تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی را مورد بررسی قرار دهیم.
- محتوای متنی: متداول ترین و قدیمی ترین روش تولید محتوا به شمار می رود که محدود به عصر اینترنت هم نیست و از زمان پیدایش انسان به وجود آمده است. محتوای متنی بیشترین تاثیر را در افزایش رتبه وب سایت در موتورهای جستجو دارد.
- محتوای تصویری: تولید تصاویر متنوع و جذاب برای مخاطب تاثیر زیادی در جلب اعتماد او گذاشته و تعاملش با کسب و کار را افزایش می دهد. استفاده از تصاویر واقعی، وکتور و اینفوگرافی در کسب و کارهای آنلاین رایج شده است.افزودن تصاویر با کیفیت و مرتبط با متن در افزایش رتبهی متن در موتورهای جستجو اثرگذار است.
- ویدئو: ضبط و تدوین ویدئو یکی از روش های رایج تولید محتوا به شمار می رود که با آغاز عصر دیجیتال و محبوب شدن تلویزیون مورد استقبال کسب و کارها قرار گرفت و با فراهم شدن بسترهای تعاملی مانند اینستاگرام، به اوج خود رسیده است.
تهیه ویدئو از محصول و پرداختن به جزئیات آن و همچنین ارائهی آموزش های مرتبط با حوزهی کاری کسب و کار، رایج ترین متدهای تولید محتوای ویدئویی به شمار می روند.
- موشن گرافیک: که با نام موشن گرافی هم شناخته می شود. این نوع از محتوا شامل انیمیشن های متحرکی است که وظیفهی انتقال محتوای مورد نیاز مخاطب را بر عهده دارد. سرعت انتقال اطلاعات در موشن گرافیک بالاتر از سایر فرمت های ویدئویی و متحرک است.
جمع بندی
تولید محتوای تخصصی و اصولی نیاز ضروری هر کسب و کار آنلاین به شمار می رود و فروشگاه های اینترنتی بخش زیادی از بودجهی بازاریابی خود را روی تولید محتوای تخصصی و ناب (Unique) هزینه می کنند.تولید و عرضهی محتوای جدید و با کیفیت باعث جلب اعتماد مخاطب شده و فرایند تبدیل مخاطب به مشتری را سرعت می بخشد.
پیش زمینهی ارائهی محتوای ارزشمند در وب سایت های فروشگاهی، استفاده از سیستم های فروشگاه ساز معتبر و استاندارد است.راه اندازی وب سایت فروشگاهی با فروشگاه سازهای غیر استاندارد و بدون پشتیبانی حرفه ای، در تعامل مخاطب با کسب و کار و محتوی ارائه شده ایجاد اختلال نموده که در نهایت نرخ تبدیل مشتری را با کاهش روبرو می کند.
فروشگاه ساز زریناکسپرس جزء معدود فروشگاه سازهای قدرتمند، بهینه، استاندارد و سازگار با موتورهای جستجو در ایران به شمار می رود که بستر ایجاد وب سایت فروشگاهی را با امکانات متعدد و با قیمتی مناسب و رقابتی در اختیار کسب و کارهای آنلاین قرار می دهد.
بهره مندی از درگاه پرداخت اینترنتی از دیگر الزامات فروشگاه های اینترنتی محسوب می شود که مشتری را از صرف وقت و هزینهی زیاد برای پرداخت سبد خرید خود بی نیاز می کند. استفاده از درگاه پرداخت آنلاین موجب افزایش رضایت مشتری شده که احتمال تصمیم به خرید مجدد او را نیز افزایش می دهد.