قیمت گذاری هوشمند، تمایز، برندسازی، بازاریابی، دارایی و استراتژی های هدف گیری باعث می شود برخی از برندها، محصولات و خدمات، برتر از سایرین تلقی شوند. این استراتژیها منجر به مزیت رقابتی میشوند که باعث میشود کسبوکار به سودی بالاتر از متوسط دست پیدا کند.
به عنوان مثال اگر بخواهیم بدانیم مزیت رقابتی محصول چیست، فرض کنید 3 میوه فروش در نزدیکی خانه شما سیب هایی با کیفیت یکسان می فروشند، اما یکی از آنها بیش از 50 درصد مشتریان را جذب می کند، در حالی که دو نفر دیگر فقط می نشینند و مشتریان رقیبشان را نگاه کنند. راز موفقیت او چه می تواند باشد؟ قیمت؟
حالا فرض کنید این 3 میوه فروش شروع به فروش سیب با نرخ یکسان کردند، اما همان میوه فروش، این بار نیز پیشتاز است. راز موفقیت او این بار چه می تواند باشد؟ کیفیت سیب بهتر است؟ یا احتمالاً برندش شناخته شده است؟
مزیت رقابتی چیست؟
مزیت رقابتی موقعیت مطلوبی است که یک کسب و کار در بازار دارد که منجر به مشتریان و سود بیشتر می شود. این چیزی است که باعث می شود برند، محصول یا خدمات یک شرکت با عنوان برتر نسبت به سایر رقبا شناخته شود.یکی از مزایای کسب و کار شما می تواند داشتن فروشگاه اینترنتی جذاب و کاربرپسند باشد، برای داشتن چنین فروشگاهی، کافی است به فروشگاه ساز زرین اکسپرس سر بزنید.
یک برند تجاری می تواند مزیت رقابتی ایجاد کند، اگر این عوامل مزیت رقابتی تعیین کننده را تعیین کرده باشد:
- بازار هدف: آگاهی کامل از اینکه چه کسی از برند خرید میکند، چه چیزی از برند میخواهد، و چه کسی در صورت اجرای استراتژیهای خاصی، خرید از برند را آغاز می کند، برای کسب و کار ضروری است تا مزیت رقابتی نسبت به رقبا ایجاد کند.
- رقابت: کسب و کار باید به این دو سوال پاسخ دهد: رقیب فعلی کیست و چه کسی می تواند یک رقیب برای سال های آینده باشد؟ استراتژی های تولید، قیمت گذاری، بازاریابی و برندسازی که رقبا برای توسعه و بازاریابی محصولات خود استفاده می کنند چیست؟
- پیشنهاد فروش منحصربهفرد (USP): یک پیشنهاد فروش منحصر به فرد معمولا محرک اصلی مزیت رقابتی است و یک کسب و کار را از رقبا متمایز می کند. به همین دلیل است که مشتریان برند مورد نظر را نسبت به دیگران انتخاب می کنند. USP باید هم برای کسب و کار و هم برای مشتریان روشن باشد تا برای کسب و کار مزیت رقابتی ایجاد کند.
چرا مزیت رقابتی مهم است؟
مزیت رقابتی یک کسب و کار را از دیگری متمایز می کند. این ممکن است به این دلیل باشد که ساختار هزینه ها به آن اجازه می دهد تا قیمت های پایین تری را از مصرف کنندگان دریافت کند، یا به این دلیل که محصول و خدمات با کیفیت برتر را ارائه می دهد. در هر صورت این مزیت ها به تقاضای بالاتر برای محصولات آن کسب وکار تبدیل می شود.
از آنجایی که اقتصادها در سراسر جهان به هم پیوستهتر شدهاند، ایجاد مزیت رقابتی برای شرکتها اهمیت فزایندهای پیدا کرده است. کسبوکارها نه تنها با شرکتهای داخلی، بلکه با خارج از کشور نیز رقابت میکنند. رقابت افزایش یافته است و برای شرکت ها مهم است که یک ارزش پیشنهادی منحصر به فرد برای جذب مشتری ایجاد کنند.
قیمت تنها عاملی نیست که به یک شرکت مزیت رقابتی می دهد. همانطور که اقتصادها شکوفاتر می شوند، عوامل دیگری هم بر تصمیم خرید مصرف کنندگان تاثیر می گذارد. امروزه تاکید بیشتری بر کیفیت، قابلیت اطمینان، خدمات و عوامل دیگر وجود دارد. این بدان معناست که شرکتها این روزها برای به دست آوردن مزیت رقابتی باید نوآورتر و خلاقتر شوند.
به خاطر داشته باشید که درگاه پرداخت امن و راحت، می تواند از عوامل بسیار موثر در جذابیت کسب و کار شما باشد. اگر برای فروشگاه آنلاین خود نیاز به چنین درگاهی دارید می توانید روی درگاه پرداخت اینترنتی زرین پال حساب کنید.
مزیت رقابتی پایدار چیست؟
یک مزیت رقابتی پایدار می تواند بیشتر از افزایش موقت محبوبیت، دوام بیاورد. این به معنای ساختن محصولات، خدمات، نام تجاری و شهرتی است که به طور مستمر در طول زمان مشتریان را جذب می کند.
مزیت های رقابتی چطور پایدار می مانند؟
عواملی که باعث ایجاد مزیت رقابتی می شوند، متعدد هستند و پایداری آنها می تواند به شدت تحت تأثیر عوامل خارجی قرار گیرد. برخی از این عوامل عبارتند از:
- محصولات منحصر به فرد
داشتن یک محصول یا خدمات منحصر به فرد می تواند یک شرکت را در خط مقدم ذهن مصرف کنندگان نگه دارد، البته این ممکن است تا زمانی دوام بیاورد که رقبا از محصول یا خدمات بهتری تولید نکنند.
- مشهور بودن به تجربه مشتری خوب
تمایز نام تجاری به دلیل خدمات عالی به مشتری، اغلب به اندازه کافی برای سوق دادن مصرف کنندگان به یک برند کافی است. خدمات عالی به مشتریان، حل سریع مشکلات و پاسخهای سریع به سوالات آنها میتواند شرکتها را بالاتر از رقبا با محصولات بهتر قرار دهد. البته، سطح بالای تجربه مشتری باید در طول زمان حفظ شود تا مزیت رقابتی پایدار باشد.
- کم هزینه بودن
شرکتی که بتواند هزینه های عملیاتی و عرضه خود را پایین نگه دارد، می تواند قیمت های خود را هم پایین نگه دارد و این می تواند مصرف کنندگان را برای انتخاب این شرکت، وسوسه کند.
- شهرت برند
برندی که مشتریان خود را تنها با قدرت شهرت خود جذب می کند، قدرتمند است، اما اگر این شهرت حفظ نشود، می تواند یک مزیت شکننده باشد. برای حفظ این مزیت، تعهد به ارزشهای خاص شرکت، نظارت بر شهرت برند و حصول اطمینان از خوشحالی مشتریان در طول زمان ضروری است.
- قدرت قیمت گذاری
شرکتی که بتواند قیمت های خود را بدون ایجاد اختلال در سهم خود در بازار افزایش دهد، قدرت قیمت گذاری دارد. شرکت هایی که می توانند از این مزیت به عنوان مزیت رقابتی خود استفاده کنند، معمولاً شهرت قوی ایجاد کرده اند که می توانند در برابر افزایش قیمت مقاومت کنند. با این حال، همانطور که قبلا ذکر شد، شهرت برند بدون تلاش برای نگه داشتن آن، می تواند بسیار شکننده باشد.
- دارایی های استراتژیک شرکت
اگر یک شرکت دارایی های باارزشی داشته باشد، مانند حق ثبت اختراع برای فناوری، علائم تجاری مالکیت معنوی یا حق چاپ، اغلب می تواند موقعیت قوی تری نسبت به رقبا در همان صنعت داشته باشد. همانطور که گفته شد، اگر رقبا اختراعات جدیدی ایجاد کنند که موثرتر باشد، این دارایی ها می توانند اهمیت کمتری داشته باشند.
- محصولات و خدماتی که می توانند تکامل یابند
اگر برندی محصولات و خدماتی داشته باشد که به جای ثابت ماندن، می تواند با نیازهای بازار تغییر کند، می تواند در طول زمان به طور موثرتری از رقبای خود پیشی بگیرد. علاوه بر این، محصولات جدید در همان خط تولید می توانند مخاطبان وفادار را جذب کنند. سرمایه گذاری روی این عامل به عنوان یک مزیت رقابتی به معنای در نظر گرفتن آینده مزیت رقابتی محصول و خدمات از ابتدا و برنامه ریزی دقیق از پیش است.
- یک جریان پولی قوی
شرکتهایی که جریان نقدی قوی دارند، این قدرت را دارند که بازیهای چالش برانگیزی در حوزه سهم بازار انجام دهند و در نتیجه میتوانند به طور موثرتری نسبت به رقبای خود طوفانها را تحمل کنند. با این حال، اگر مسائل مربوط به نام تجاری، محصول یا خدمات، متعدد و پرهزینه شود، این مزیت ها به راحتی از بین می روند.
ابعاد مزیت رقابتی
اگرچه تعریف مزیت رقابتی یکسان است، بازاریابان مختلف، ابعاد و انواع مختلفی از مزیت های رقابتی را بیان کرده اند.
مایکل پورتر، فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد، در سال 1985 کتابی به نام «مزیت رقابتی: ایجاد و حفظ عملکرد برتر» نوشت که سه استراتژی را که کسب و کارها می توانند برای مقابله با رقبا و ایجاد مزیت رقابتی پایدار استفاده کنند، شناسایی کرد. به گفته وی، این سه استراتژی کلی عبارتند از:
- رهبری هزینه: این نوعی استراتژی است که در آن یک کسب و کار محصولی با کیفیت یکسان با رقبا تولید می کند اما آن را با قیمت کمتری به فروش می رساند. رهبری هزینه با بهبود مستمر کارایی عملیاتی (استفاده از کارگران کمتر اما کارآمدتر یا برون سپاری به مکان هایی که هزینه ها کمتر است) و استفاده از مزایای صرفه جویی در مقیاس (در مورد مشاغل بزرگتر مانند Aldi، Walmart و غیره) به دست می آید.
- تمایز: مزیت متمایز بودن، زمانی است که محصول یا خدمات ارائه شده توسط کسب و کار مزایای متفاوتی نسبت به محصولات ارائه شده توسط رقبا ارائه می دهد. این شامل تعیین پیشنهاد منحصر به فرد فروش با توضیح مزایای منحصر به فرد آن برای گروه هدف است. این موقعیت منحصر به فرد می تواند به کیفیت بالا، تحویل بهتر، ویژگی های بیشتر یا هر ویژگی خاص دیگری از محصول یا خدمات اشاره داشته باشد. تمایز معمولاً با نوآوری حاصل می شود و نوآوری بزرگ معمولاً منجر به اختلال در صنعت و ایجاد مزیت رقابتی پایدار برای تجارت می شود.
- تمرکز: استراتژی تمرکز که استراتژی تقسیمبندی نیز نامیده میشود، شامل هدف قرار دادن مخاطبان از پیش تعریف شده است، نه همه افراد. این کار شامل درک بهتر از بازار هدف و استفاده از داده ها برای ارائه بهتر مطابق با نیازهای بازار هدف است. این استراتژی در ابتدا توسط کسب و کارهای کوچک برای رقابت با شرکت های بزرگ مورد استفاده قرار گرفت، اما با ظهور اینترنت و معرفی میکروتارگتینگ، حتی کسب و کارهای بزرگی مانند آمازون، فیس بوک و گوگل نیز از استراتژی تمرکز استفاده می کنند تا خود را از دیگران متمایز کنند.
با این حال، مزیت های رقابتی مدرن به این سه محدود نمی شود. یک نام تجاری قوی، جیب های بزرگ، اثر شبکه، پتنت ها و علائم تجاری معدود استراتژی های مزیت رقابتی دیگری هستند که کسب و کارها برای پیشی گرفتن از رقبای خود استفاده می کنند.
نمونه های موفق در مزیت رقابتی
در ادامه چند مثال برای مزیت رقابتی از برندهای معروف برایتان می آوریم تا این موضوع، هرچه بیشتر روشن شود.
گوگل
گوگل از مزیت رقابتی «تنها موتور جستجوی موثر در اینترنت» برخوردار است. این شرکت به دلیل اندازه، نوآوری، موقعیت بازار و اثر شبکه توانست به این قله برسد.
فیس بوک
فیسبوک با بزرگترین رقیب خود، گوگل پلاس، که حتی به آن نزدیک هم نیست، مطمئناً از مزیت رقابتی نسبت به رقبای خود برخوردار است. یکی از بزرگترین دلایل این مزیت، تأثیر شبکه است، اما دلایل دیگری که منجر به این موفقیت شده است، نوآوری مداوم، مدل تجاری تبلیغات (رایگان) و محتوای شخصی شده است.
لینکدین
لینکدین یک شبکه اجتماعی معمولی نیست. این شبکه بر روی حرفه ای های تجاری متمرکز شده است و از مزیت رقابتی به عنوان یک شبکه اجتماعی خاص برخوردار است.
به خاطر داشته باشید که مزیت رقابتی یکی از عناصر مهم بازاریابی است. بازاریابی ابعاد بسیاری دارد و روز به روز نیز علم آن رو به گسترش است. سعی کنید با آموختن ابعاد مختلف بازاریابی و بهکارگیری آنها بر درآمد خود و شرکتتان بیفزایید.