موقعیت یابی برند (Brand Positioning) چیست؟ و ایجاد استراتژی موقعیت یابی برند در 7 قدم

اغلب هنگام فکر کردن به یک محصول، مارک خاصی به ذهنمان می‌آید، بدون اینکه درباره‌اش فکر کنیم. مثلا وقتی می‌گویید پفک می‌خواهم منظورتان یک نوع اسنک پنیری پفی است که ممکن است متعلق به هر برند دیگری باشد، اما در ذهن شما با اسم یک برند ثبت شده یا مثلا وقتی از کسی می‌خواهید یک کلینکس به شما بدهد، شما در واقع یک دستمال کاغذی می‌خواهید، نه الزاما از برند کلینکس. این مفهوم موقعیت ‌یابی برند است که به میزان «فضای ذهنی» یک برند در ذهن مصرف‌ کننده اشاره دارد.
اجرای استراتژی موقعیت یابی برند، اگر به درستی انجام شود، می‌تواند نحوه درک مشتریان از برند شما را تغییر دهد. در کنار سایر تلاش‌های بازاریابی قوی، مانند ایجاد لوگو و وب‌سایت اختصاصی، پرداخت هزینه برای تبلیغات آنلاین و بازاریابی رسانه‌های اجتماعی، موقعیت ‌یابی برند یکی از بهترین راه‌ها برای تأثیرگذاری بر دید مخاطبان شماست.
در ادامه با ما همراه باشید تا بدانید چگونه با موقعیت یابی برند برای خود یک استراتژی قوی ایجاد کنید تا بتوانید تأثیری ماندگار بر مشتریان خود بگذارید. پیش از اینکه ادامه مطلب را بخوانید خوب است بدانید که اگر برای اینستاگرام شاپ خود نیاز به خدمات فروشگاهی دارید تا بتوانید برند خود را گسترش دهید، می‌توانید روی فروشگاه ساز زرین اکسپرس حساب کنید.

جایگاه یابی برند
 

موقعیت یابی برند چیست؟

به زبان ساده، موقعیت ‌یابی برند فرآیند شکل‌دهی موقعیت برند شما در ذهن مشتریان است. هدف آن این است که اطمینان حاصل شود که آنها نام برند شما را با مزیت‌های آن مرتبط می‌کنند. این کار با تمرکز بر ویژگی‌های خاصی انجام می‌شود که برند شما را منحصر به فرد می‌کند، مانند هدف محصول، قیمت یا انحصار.
جایگاه یابی برند فراتر از ایجاد هویت برند است. هدف از موقعیت یابی برند این است که مخاطبان، برند شما را با ویژگی‌های خاصی مرتبط کنند، این ویژگی‌ها می‌توانند هر چیزی باشند، از «خوشمزه» تا «مقرون به صرفه و قابل اعتماد» یا حتی «لوکس».
هنگام بهبود موقعیت برند خود، بخشی از فرآیند شامل متمایز کردن خود از رقبای مستقیم است. این به مخاطبان شما کمک می کند که شما را جایگزینی مطلوب نسبت به رقبایتان بدانند. بسیاری از برندها بیانیه ای برای موقعیت یابی برند دارند که مشخص می کند شرکت آنها چه کاری انجام می دهد و چرا در این کار خاص هستند تا بتوانند فضایی را برای آن خصوصیت در ذهن مصرف کنندگان ایجاد کنند.

برندینگ چیست
 

برندینگ چیست و چه چیزی جایگاه برند را مهم می کند؟

برندها بر اساس شهرت رشد می کنند. در حالی که یک مورد بد می تواند مانع رشد کسب و کار شما شود، شهرت خوب منجر به افزایش مشتریان و فروش می شود. بنابراین، به نفع شماست که با ایجاد یک برندینگ یا استراتژی مشخص، روایت‌های پیرامون برند خود را کنترل کنید.

همانطور که قبلاً به آن اشاره کردیم، نحوه جایگاه یابی برند شما این توانایی را دارد که آن را از رقبای شما متمایز کند. این کار همچنین با پرورش آگاهی برند همراه است تا هم به بازار و هم در ذهن مشتریان شما مرتبط بماند.

وقتی پیامی دارید که می‌خواهید انتقال دهید یا تقویت کنید، شانس شما برای برقراری ارتباط با مشتریان با موقعیت یابی بهتر برند افزایش می‌یابد. داشتن مشتریانی که به طور مستقیم با شخصیت برند شما هماهنگ هستند، می تواند منجر به افزایش تعامل و نرخ تبدیل بالاتر شود.

در کنار همه اینها، در اختیار داشتن یک پلفترم پرداخت راحت و امن، می تواند اعتماد مشتریان را به برند شما بیش از پیش افزایش دهد. درگاه پرداخت زرین پال می تواند نیاز شما را به چنین پلتفرمی پاسخ دهد.

انواع استراتژی های موقعیت یابی برند

هیچ راه حل یکسانی برای موقعیت یابی برند وجود ندارد؛ این به تجارت، صنعت و مخاطبان هدف شما بستگی دارد. روی جنبه های مختلف محصول یا خدمات خود تمرکز کنید تا نقاط قوت برند خود را برجسته کنید. در اینجا پنج راه محبوب برای بهبود موقعیت برند برای شما آورده شده است.

 

کیفیت خدمات

برجسته کردن کیفیت خدمات مشتریان شرکت شما راهی عالی برای موقعیت یابی برند شماست. مخصوصاً اگر قیمت کالا یا خدمات شما بالاتر از رقبایتان باشد، با سطح بالای حمایت و خدماتی که مشتریان در ازای آن دریافت می‌کنند، این قیمت توجیه می‌شود.

 

قیمت

خواه قیمت شما مقرون به صرفه باشد یا بالا، نوع نگاه مشتریان به مدل قیمت گذاری، در جایگاه برند شما نقش دارد. استفاده از یک سرویس عالی که هزینه کمتری نسبت به رقبا دارد، شما را برای مخاطبان به شرکتی با بودجه مناسب تبدیل می کند.

از سوی دیگر، بسیاری از مشتریان برندهایی را ترجیح می دهند که قیمت بالاتری دارند، زیرا آنها این قیمت را با کیفیت، تجمل و انحصار مرتبط می دانند.

 

راحتی

با این نوع موقعیت ‌یابی برند، نشان می‌دهید که چرا برند شما نسبت به رقبا راحت‌تر است. چه به دلیل در دسترس بودن باشد، چه طراحی مناسب و چه سهولت استفاده از محصول. حتی اگر محصول شما قیمت بالاتری داشته باشد، راحتی آن، می تواند آن را به گزینه ای جذاب برای مشتریان تبدیل کند.

 

سرویس متمایز

وقتی جایگاه برند شما برای مشتریان مهم است، به این دلیل است که محصول یا خدماتی که کسب و کار شما ارائه می دهد به طور گسترده در دسترس نیست. به جای تمرکز بر متمایز کردن خود از رقبا، می‌توانید این واقعیت را برجسته کنید که چیزی منحصر به فرد ارائه می‌دهید که در جای دیگری یافت نمی‌شود.

 

مشکل و راه حل

آیا محصول شما مشکلی را که بسیاری از مردم دارند حل می کند؟ در این صورت، نام تجاری خود را به عنوان یک راه حل قدرتمند جا بیندازید تا مخاطبان هر زمان که آن مشکل خاص ایجاد شد به آن فکر کنند. یکی از راه‌هایی که می‌توانید این کار را از طریق بازاریابی انجام دهید، رسیدگی به مشکلات مشتریان و اثبات این است که راه‌حلی فوری و عملی ارائه می‌دهید.

آگاهی برند
 

7 مرحله برای ایجاد استراتژی موقعیت یابی برند

ایجاد یک استراتژی موثر برای موقعیت یابی برند فرآیندی است که باید به دقت ترسیم شود. در اینجا هفت مرحله ضروری برای تحقق این امر را در ادامه آورده‌ایم:

 

  • موقعیت فعلی برندتان را ارزیابی کنید

شما نمی دانید از کجا شروع کنید، مگر اینکه بدانید از قبل کجا ایستاده بودید. به هر حال در حال حاضر جایگاهی در مارکت دارید (مگر اینکه برند جدیدی باشید که منتظر راه اندازی است). اولین چالش شما این است که بفهمید موقعیت شما چیست.

برای انجام این کار، نگاهی به مشتریان فعلی خود بیندازید و سعی کنید درک بهتری از آنها داشته باشید. آیا آنها با بازار هدف شما مطابقت دارند؟ چه محصولات یا خدماتی را بیشتر دوست دارند؟ چگونه با برند شما تعامل دارند و در مورد تصویر برند شما چه فکر می کنند؟

اگر طبق گفته مشتریان، موقعیت برند شما در جایی که می خواهید نیست، زمان خوبی است که شخصیت برند، اهداف شرکت و بیانیه ماموریت خود و نیز محصولات یا خدماتی را که ارائه می دهید بازنگری کنید.

 

  • رقبای خود را شناسایی و بررسی کنید

در مرحله بعد، شما باید دقیقاً مشخص کنید که رقبایتان چه کسانی هستند و آنهایی را بیابید که بیشتر شبیه به برند شما هستند، دیدگاه مشابهی دارند یا همان مخاطبان را هدف قرار می دهند.

هنگامی که آنها را شناسایی کردید، زمان آن رسیده است که در تحقیقات بازار به یک بررسی عمیق بپردازید. ارزیابی استراتژی رقیب شما شامل شنیدن آنچه مشتریان در مورد آنها می گویند، یادگیری از تاکتیک های بازاریابی آنها و توجه به نحوه رفتار آنها در شبکه های اجتماعی است. یکی دیگر از استراتژی های سالم برای تحقیق در مورد نحوه مقایسه شما با رقبا، تجزیه و تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدات) است. این فرآیند به شما کمک می کند تا ببینید برند شما کجا می درخشد و کجا کم می‌آورد.

 

  • موقعیت خود را با رقبایتان مقایسه کنید

اکنون که تصویری از آنچه رقبای شما ارائه می دهند ترسیم کردید، شروع به مقایسه برند خود با آنها کنید. آنچه را که در مورد برندهای دیگر در صنعت خود، مخاطبان هدف و به طور کلی بازار آموخته اید، در نظر بگیرید و از آن برای نوشتن یک بیانیه موقعیت برند (یا بهبود بیانیه فعلی خود) استفاده کنید.

پس از درک موقعیت برند رقبای خود در بازار، می توانید بفهمید که برند شما در کجا قرار دارد. آیا می توانید رقبای خود را از نظر هزینه یا سطح راحتی جایگزین کنید؟ یا باید بر روی نوع یا موقعیت برندی تمرکز کنید که رقبای شما نمی توانند با آن مطابقت داشته باشند، مانند کیفیت خدمات مشتریان.

شخصیت برند
 
  • مشخص کنید چه چیزی برند شما را منحصر به فرد می کند

چیزی که رقیب شما در آن عالی نیست ممکن است دقیقاً همان جایی باشد که شما در آن برتری دارید. به عنوان مثال، ممکن است محصولی با قیمت بالاتر از رقیب خود ارائه دهید، اما می‌دانید که تیم خدمات مشتری برجسته شما چیزی است که سایر مشاغل در صنعت شما فاقد آن هستند. اینجا جایی است که می توانید ماموریت برند خود را، پر کردن حفره ای در بازار مشخص کنید.

 

  • یک بیانیه یا شرح موقعیت برند ایجاد کنید

بیانیه موقعیت برند شما یک سند ضروری است که نیات و اهداف شما را در طول فرآیند ثابت می کند.

هنگام ایجاد بیانیه موقعیت نام تجاری خود، چند نکته حیاتی وجود دارد که باید به خاطر بسپارید. پاسخ به این سؤالات به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که به همه آنها دست می یابید:

مخاطب هدف من کیست؟ هنگام نوشتن بیانیه موقعیت یابی برند خود، سعی کنید خود را به جای مشتری قرار دهید. از زبانی استفاده کنید که با آن آشنا هستند و به آنچه می خواهند بشنوند فکر کنید.

موقعیت منحصر به فرد من در بازار چیست؟ به رقبای خود نگاهی بیندازید و مطمئن شوید که می توانید به طور مختصر نحوه برتری برند خود را بیان کنید.

بزرگترین مزیت برند من چیست؟ در اینجا نیازی به فروتنی نیست. دقیقاً توجه داشته باشید که بهترین چیز در مورد محصول یا خدمات شما چیست و به طور مداوم آن را برای مشتریان خود برجسته کنید.

چگونه می توانم آن مزیت را ثابت کنم؟ هنگامی که مزایای برند خود را روشن کردید، مطمئن باشید که می توانید این مزایا را ارائه دهید. چه با ارائه ضمانت چه با استفاده از آمار، ثابت کنید آنچه در مورد نام تجاری خود می گویید، درست است.

بیانیه جایگاه برند شما باید به سوالات اصلی پیش بینی شده توسط مشتریان بالقوه به روشی واضح، مختصر و جذاب پاسخ دهد. در اینجا نمونه ای از بیانیه موقعیت برند آمازون آمده است:

«برای مصرف کنندگانی که می خواهند طیف وسیعی از محصولات را به صورت آنلاین با تحویل سریع خریداری کنند، آمازون یک سایت خرید آنلاین یک مرحله‌ای ارائه می دهد. آمازون با وسواس، اشتیاق به نوآوری و تعهد به برتری عملیاتی، خود را از سایر خرده فروشان آنلاین متمایز می کند.»

موقعیت برند
 

 

  • موقعیت برند جدید خود را پیاده سازی کنید

مانند هر نوع طرح بازاریابی، استراتژی موقعیت یابی برند شما برای موفقیت نیاز به اجرای قوی دارد. برای انجام این کار، باید اطمینان حاصل کنید که همه روش های ارتباطی با مشتریان، بیانیه موقعیت برند شما را منعکس می کند. ممکن است با به اشتراک گذاشتن بیانیه موقعیت خود با کارمندان، سهامداران و حتی مشتریان شروع کنید. این مسئله ممکن است در درازمدت، شما را به ارزیابی مجدد پیام‌ها، لحن و صدایی که در سایر روش‌های بازاریابی یا کانال‌های اجتماعی استفاده می کنید، سوق دهد. اگر این بیاینه دیگر با موقعیت جدید شما مطابقت ندارد، وقت آن است که آن را بازبینی کنید.

 

  • بیانیه خود را ارزیابی کنید و موفقیت آن را بسنجید

در نهایت، آخرین مرحله این است که بیانیه خود را پس از اجرا مرور کنید و ببینید آیا موفقیت آمیز است یا خیر. به چهار حوزه زیر در برندسازی خود نگاهی بیندازید و ببینید آیا وضعیت شما بهبود یافته است یا خیر:

دیده شدن: آیا مخاطبان شما محصولات یا برند شما را بهتر از گذشته شناسایی می کنند؟ به آنچه مشتریان در بررسی ها یا در رسانه های اجتماعی می گویند گوش دهید تا بررسی کنید که آیا برند شما را نسبت به رقبا، به خود مرتبط تر می دانند یا خیر.

منحصربه‌فرد بودن: یکی از اهداف شما از موقعیت‌ یابی برند، متمایز کردن خود از رقبایتان بود. اکنون که موقعیت جدید خود را مشخص کرده‌اید، آیا این کار را انجام داده اید؟

از مشتریان خود بپرسید: می توانید نظرسنجی انجام دهید تا ببینید استراتژی شما چقدر موثر بوده است. از آنها بپرسید که آیا آنها متوجه تغییرات یا تفاوت هایی در کمپین های بازاریابی یا برندسازی کلی شما شده اند یا اینکه افکار یا احساسات آنها نسبت به برند شما در طول زمان از هر نظر تغییر کرده است؟

کمپین های بازاریابی را اندازه گیری کنید: از آنجایی که استراتژی موقعیت یابی برند شما باید بر کمپین های بازاریابی شما تأثیر بگذارد، باید رشد را اندازه گیری کنید. آیا پس از اجرا متوجه نرخ تبدیل‌های بیشتر، فروش بالاتر و افزایش نرخ تعامل می‌شوید؟ اگر نه، چیزی در استراتژی موقعیت یابی برند شما با مشتریانتان همخوانی ندارد.

استراتژی موقعیت یابی برند

در این مقاله، به طور کامل درباره راه‌ها و مراحل ایجاد استراتژی برای موقعیت یابی برند صحبت کردیم. آیا شما هم راهکارهای دیگری در این زمینه می شناسید؟

پاسخ دهید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.