نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد) چیست و چطور آن را دریافت کنیم؟

اینماد چیست؟ شرایط گرفتن نماد اعتماد الکترونیکی چگونه است؟ آیا همه‌ی کسب و کارهای مجازی ملزم به گرفتن نماد الکترونیک هستند؟ اگر به تازگی کسب و کار آنلاین خود را راه اندازی کرده باشید حتما در مورد جواز کسبی به نام نماد اعتماد الکترونیکی شنیده‌اید. نماد الکترونیک که بیشتر با اختصار اینماد شناخته می‌شود؛ مجوزی است که با افزایش فعالیت فروشگاه‌های آنلاین و خرید و فروش انواع محصولات و خدمات به صورت مجازی، به وجود آمد تا از این طریق مشتریان تراکنش‌ها را با اعتماد بیشتری انجام دهند.

اینماد چیست؟

ای نماد مجوزی دولتی است با هدف ساماندهی و نظارت بر فروشگاه‌های اینترنتی و وب سایت‌ها، توسط مرکز توسعه تجارت الکتروینک صادر می‌شود و به عنوان تاییدیه به فروشگاه‌های اینترنتی تعلق  می‌گیرد. نماد الکترونیک برچسبی دیجیتالی است که به منزله‌ی احراز هویت توسط سازمان صنعت معدن و تجارت است. با این مجوز هرج و مرج  و امکان کلاهبرداری در دنیای پرداخت اینترنتی کمتر شده و هر تجارتی به راحتی بدون داشتن تاییدیه نمی‌تواند از مردم پول دریافت کند.

اگر شما با فروشگاه ساز یا با cms های مختلف سایتی برای فروش اینترنتی محصولات طراحی کرده اید ، لازم است برای کسب اعتماد مشتریان نماد الکترونیک دریافت کنید. با این کار هویت شما و سایت‌تان توسط مرکز تجارت الکترونیک احراز شده و کاربران با اطمینان بیشتری از سایت شما استفاده می‌کنند و با کلیک روی آن وارد سایت اصلی enamad.ir شده و جزئیات سایت و هویت قانونی صاحب سایت نشان داده می‌شود. سایت های فروشگاهی به منظور دریافت درگاه پرداخت، نیازمند دریافت اینماد و درج لوگوی آن در سایت هستند. در صورتی که فروشگاه اینترنتی فروش آنلاین ندارد و تراکنش مالی در آن انجام نمی‌شود، به نماد الکترونیک نیاز ندارد.

انواع نماد اعتماد الکترونیکی

پس از بررسی وب سایت و احراز هویت و بررسی صلاحیت مالک حقوقی و یا حقیقی مجوز دریافت اینماد با مدت اعتبار یک ساله صادر می‌شود. بعد از گذشت یک سال مجددا وضعیت سایت بررسی می‌شود و در صورت تایید صلاحیت، مجوز تمدید می‌شود. ممکن است کسب و کار اینترنتی در طول یک سال صلاحیت و ارزش خود را از دست داده باشد و یا اینکه به خاطر فعالیت درست و قانونی مشمول دریافت ترفیع باشد. جایزه دریافتی به شکل نماد یک ستاره و دو ستاره اعطا می‌گردد.

نماد اعتماد الکترونیک موقت: با اعتبار یک ساله برای سرعت بخشی به فرایند اخذ نماد اعتماد به کسب و کارها اعطا میگردد.

نماد دائم یک ستاره: پس از نماد الکتروینک موقت و تایید صلاحیت بعد از یک سال نماد دائم یک ستاره به کسب و کارها تعلق می‌گیرد. پروسه دریافت نماد یک ستاره با بررسی فروشگاه برای احراز مجموعه‌ای از معیارهای نهاد تجارت الکترونیک آغاز می‌شود و در صورت تایید تمامی معیارها، مجوز صادر می‌شود.

نماد دائم دو ستاره: اعطا‌ی ‌‌نماد اعتماد الکترونیک دو ستاره با نماد یک ستاره تفاوتی چندانی ندارد. به واقع تمامی مراحل و معیارهایی که برای اعطا‌ی ‌‌نماد یک ستاره طی می‌شود برا‌ی‌‌ نماد الکتروینک دو ستاره نیز بررسی شده با این تفاوت که برای دریافت اینماد دو ستاره،  فروشگاه باید باید امنیت SSL را پیاده سازی کند.

نماد الکترونیک دو ستاره بالاترین درجه اینماد برای کسب و کار های اینترنتی می باشد که توسط سازمان مربوطه صادر می‌شود. نماد الکترونیک دو ستاره به این معنی است که علاوه بر اینکه فروشگاه شما معتبر است، از لحاظ امنیتی نیز در سطح بالایی قرار دارد. برای اعطای ای نماد دو ستاره چک لیستی از سمت سازمان تجارت الکترونیک ارائه می‌شود که توسط فروشگاه اینترنتی مربوطه پر می‌شود که لازمه ی آن داشتن گواهینامه امنیتی SSL می باشد.

شرایط دریافت نماد اعتماد الکترونیک

سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا هر وب سایتی که اقدام به دریافت ای نماد کند قادر به دریافت آن خواهد بود؟ اگر اینگونه بود که هر وب سایتی به راحتی می‌توانست این نماد را دریافت کند، که دیگر بود و نبود این مجوز تفاوتی نداشت و عملا دارای ارزشی نبود. یکی از مهم‌ترین شرایط اخذ نماد الکترونیک این است که سایت مورد نظر دارای خدمات خرید و فروشی باشد که تمام مراحل سفارش و پرداخت وجه به صورت کاملا آنلاین از طریق درگاه پرداخت سایت انجام شود. به این معنی که سایت‌هایی که فقط تبلیغات انجام می‌دهند نیاز به دریافت اینماد ندارند.

در ادامه به شرایط اولیه و اصلی برای اخذ نماد اعتماد الکترونیکی می‌پردازیم:

  • دارای حداقل سن 18 سال تمام و یا ارائه حکم رشد از دادگاه برای سنین کمتر از 18 سال
  • عرضه کالا و خدمات و فرآیند سفارش گیری کاملا آنلاین در سایت انجام شود.
  • قیمت محصولات و خدمات در سایت باید درج شود.
  • فرد صاحب امتیاز دامنه سایت، باید متقاضی نماد اعتبار باشد.
  • صلاحیت شخص درخواست کننده نماد اعتماد الکترونیک، توسط پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا، باید تایید شود.

مدارک مورد نیاز برای دریافت نماد اعتماد الکترونیک

در قسمت قبل به بررسی شروط دریافت نماد الکترونیک پرداخته شد در این قسمت به بیان مدارک لازم برای اینماد می‌پردازیم.

متقاضیان حقیقی

  • تصویر مدارک هویتی(تصویر کارت ملی ، تصویر صفحه اول شناسنامه، شماره تلفن همراه.)
  • تعهد نامه شخصیت حقیقی
  • سند ملک کسب و کار یا اجاره نامه
  • آدرس و تلفن ثابت دقیق منزل به همراه کد پستی.
  • آدرس و تلفن ثابت دقیق محل کسب و کار به همراه کد پستی.

متقاضیان حقوقی (تجاری / غیرتجاری)

  • تصویر اصل اساس نامه
  • تصویر آگهی روزنامه رسمی
  • آگهی اخرین آدرس سکونتی
  • آگهی آخرین تغییرات اسامی اعضای هیئت‌مدیره (در صورت وجود)
  • آگهی آخرین تغییرات موضوع فعالیت شركت (در صورت وجود)
  • تعهدنامه شخصیت حقوقی
  • تصویر پروانه / مجوز فعالیت

 

 چگونه نماد اعتماد الکترونیک بگیریم؟

برای دریافت نماد اعتماد در ابتدا باید شرایطی که قسمت قبل بیان شد به همراه مدارک مورد نیاز فراهم باشد و سپس باید مراحلی طی شود که به طور مفصل بررسی می‌کنیم.

مرحله اول: جهت دریافت اینماد باید وارد سایتhttps://reg.enamad.ir/Panel  شوید و به صورت حقیقی یا حقوقی به ایجاد حساب کاربری اقدام کنید. پس از ثبت اطلاعات فردی کدی نمایش داده می‌شود، که کد را باید با شماره همراهی که به نام شخص باشد، از طریق پیامک به شماره مشخصی که سامانه اینماد معرفی کرده ارسال کنید. لازم به ذکر است برای درخواست ای نماد باید سایت فروشگاهی شما در حال بهره برداری و فعال باشد.

مرحله دوم: بعد از تکمیل اطلاعات فردی، وارد بخش بارگذاری مدارک شده و مدارک درخواست شده را آپلود می‌کنید. مداراکی که در قسمت قبل بیان شد، از جمله تصویر کارت ملی و شناسنامه برای کاربران حقیقی و تصویر روزنامه رسمی و اساس نامه شرکت برای کاربران حقوقی بارگذاری می‌شود.

مرحله سوم: در بخش تکمیل اطلاعات،  در قسمت فرم اطلاعات، آدرس و کد پستی و شماره تماس وارد شود. در ادامه فعال سازی اینماد اطلاعات وارد شود می‌بایست احراز شوند. شماره موبایل از طریق ارسال پیامک به  تلفن همراه شما و شماره تلفن ثابت از طریق تماس با تلفن گویا احراز هویت و تایید می‌شوند.

مرحله چهارم: این مرحله اطلاعات کسب و کار را از منوی کسب و کار  وارد کرده و لوکیشن دقیق فروشگاه را روی نقشه مشخص کنید. تلفن وتماس و آدرس برای کاربران سایت قابل مشاهده است پس با دقت وارد شود.

مرحله پنجم: پس از ثبت دامنه، در انتهای صفحه باید اعتبارسنجی آدرس انجام شود. نام شهر و دکمه نارنجی رنگ اعتبار سنجی آدرس در سامانه پست انتخاب کنید. سپس با پرداخت هزینه 20 هزار تومان یک بسته پستی شامل تعهد نامه احراز آدرس برای شما ارسال می‌شود. در انتهای همین صفحه نام کاربری و رمز عبور برای شما نمایش داده می‌شود که با استفاده از آن در سایت اکانت به عنوان مشتری ایجاد می‌کنید تا مراحل خرید در وب سایت شما توسط مسئولان اینماد بررسی شود.

مرحل ششم: وارد منوی مدیریت کسب و کار می‌شوید و پس از طی کردن تمام مراحل برای تایید دامنه یک ایمیل به آدرس ایمیل شما ارسال می‌شود که کافی ست کد موجود در ایمیل را در این بخش وارد کنید تا تایید شود.

مرحله هفتم: در این مرحله فرم نظر سنجی را پر کرده، پس از آن نوبت به پرداخت هزینه است که چند سالی ست هزینه دریافت اینماد و ارسال پستی حدود 175 هزار تومان است.

مرحله هشتم: کد اینماد با مدت اعتبار یک سال در اختیار شما قرار می‌گیرد. با قرار دادن کد نماد اعتماد در فوتر سایت، لوگو نماد اعتماد الکترونیک برای کاربران نمایش داده می‌شود.

مزایای نماد اعتماد الکترونیکی در فروشگاه‌های اینترنتی

یکی از مهم ترین عواملی که باعث جذب اعتماد کاربران به فروشگاه های اینترنتی می‌شود، نماد الکترونیکی می باشد.  این مهم باعث ساماندهی سایت در تجارت‌های B2C، می‌باشد. اعطای اینماد  باعث ایجاد چارچوب در فعالیت‌های تجاری اینترنتی و قانون مند کردن کسب و کارهای آنلاین می‌شود. با این مکانیزم خریداران با جستجو در بین فروشگاه‌های دارای اینماد با اعتماد بیشتری اقدام به خرید می‌کنند. در ادامه به برخی از مزایای داشتن نماد اعتماد الکترونیک می‌پردازیم.

  • با دریافت اینماد وب سایت رسمی و معتبر می‌شود.
  • با داشتن اینماد می‌توان برای سایت فروشگاهی درگاه پرداخت دریافت کرد.
  • نماد الکترونیک باعث ایجاد حس اعتماد و اطمینان مشتریان وب سایت می‌شود.
  • اینماد باعث رعایت قوانین توسط مشتریان در پرداخت‌های اینترنتی می‌شود.
  • افزایش امنیت خرید و افزایش امنیت مبادلات
  • امکان بستن قرارداد با اداره پست و ارسال درب منزل
  • حفظ حریم شخصی و مالی کاربران و حفظ اطلاعات مهم چون پسوردها
  • افزایش رعایت حقوق مصرف کنندگان
  • محصولات فروشگاه‌های اینترنتی شامل ای نماد، دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند.
  • در صورت هرگونه تخلف، امکان پیگیری از طریق مراجع قانونی وجود دارد.

 

 دلایل استفاده از اینماد

نماد اعتماد الکترونیک همانگونه که از نامش پیداست برای ایجاد اعتماد بین خریداران و فروشندگان اینترنتی به وجود آمده است. نمادی که کلاهبرداری‌های اینترنتی را کاهش داده و باعث می‌شود مشتریان با اطمینان خاطر بیشتر به پرداخت آنلاین بپردازند. ضمن اینکه با وجود این نماد، وقتی مشتریان از سایتی خرید می‌کنند و در نهایت با تخلف فروشنده مواجه شوند یا اینکه کلاهبرداری صورت بگیرد؛ وقتی سایت دارای لوگوی اینماد باشد خریدار می‌تواند از طریق مراجع قضایی پیگیری قانونی کرده، زیرا که اطلاعات و هویت صاحب سایت در سامانه اینماد ذخیره شده است و برای اینکه شخص به پول خود برسد مسیر کوتاه‌تری پیش رو دارد.

با اعلام شاپرک همه‌ی کسب و کارهای مجازی از تاریخ سوم آذر ماه 1400 ملزم به داشتن نماد الکترونیک هستند. خبری که واکنش‌های فراوانی به همراه داشت. به نظر می‌رسد اجباری کردن اینماد برای کسب و کارهای کوچک و نوپا، همچنین استارتاپ‌ها مانعی بزرگ باشد و چیزی که باعث اعتماد مردم برای خرید اینترنتی می‌شود فقط اینماد نیست. اعتماد مشتری در گذر زمان بر اثر تجربه مشتریان مختلف به دست می‌آید. چه بسا بسیاری از کسب وکارهایی که دارای نماد اعتماد الکترونیک بوده و کلاهبرداری‌های بزرگی را مرتکب شده‌اند.

در ادامه مهم ترین دلایل استفاده وب سایت‌های فروشگاهی از ای نماد به اختصار بیان می‌شود:

  • شناسایی مالک کسب و کار
  • کامل بودن اطلاعات محصول و خدمات ارائه شده
  • پشتیبانی و ارائه خدمات پس از فروش
  • واضح بودن امکان مرجوعی کالا و بازپس‌گیری مبلغ
  • تایید امنیت وب سایت توسط مرکز ملی اعتماد
  • حفظ اطلاعات شخصی کاربران

 

جمع بندی

بر اساس تجربه و مطالعات انجام شده،کسب و کارهایی که توسط موسسه یا سازمان ثالث، تایید می‌شوند، بیشترین تاثیر در جلب اعتماد مشتریان در کسب وکارهای آنلاین را دارند. اگر نگاه خوشبینانه به این موضوع داشته باشیم می‌توان گفت داشتن نماد الکترونیک در بلند مدت  نتیجه بخش بوده و شفافیت بیشتر به همراه یکپارچگی کسب و کارهای اینترنتی، در تجارت الکترونیک را به همراه دارد. اگرچه اجباری کردن این مسئله چندان خوشایند نیست زیرا که ممکن است برای کسب و کارهای کوچک مشکلاتی به همراه داشته باشد و مانع رشد استارتاپ‌ها شود. امید است که در آینده این اقدام در نهایت به نتایج بهینه برای همه‌ی کسب و کارهای اینترنتی به همراه داشته باشد.

پاسخ دهید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.